Matcha tea and white chocolate biscuits

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We returned from our holidays to Japan with quite a few packets of matcha tea. Many sweet recipes in Japan use matcha tea, I would say it’s their cocoa, except it’s healthier, I guess!

Matcha means “powdered tea” in Japanese. It is made from a special type of green tea which is shade-grown for about three weeks before harvest, and the stems and veins are removed before processing. It is then dried and finely grown to a powder, which is dissolved rather than infused in hot water. It has a very distinctive, grassy taste, and per my “field trip” experience, it goes particularly well with all types of sweets and cakes.

It’s not easy to find “occidental” recipes that use matcha tea, so I resorted to Pinterest and found plenty of interesting ideas. These white chocolate and matcha biscuits immediately grabbed my eye – just look at that colour! – so I decided to give them a go. It was a Japanese-American recipe, so I had to adapt it a little. They were a great success, even among people who had never tried matcha before, which was quite a surprise!

  • 240 g all-purpose flour
  • 15 g matcha green tea powder
  • 170 g unsalted butter
  • 130 g icing sugar
  • Pinch of salt
  • 2 large egg yolks
  • 50-65 g white chocolate

Combine the flour and matcha tea in a large bowl.

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Beat the butter with the sugar until soft and light. It’s important to soften the butter beforehand. Add a pinch of salt and the egg yolks and keep mixing well until combined.

Gradually add the flour and matcha tea powder mix and blend until the dough is smooth.

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Add the white chocolate chopped into pieces and blend well.

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Cut the dough in half and shape into 2 cylinders, about 4cm diameter.

Wrap the logs in plastic wrap and chill in the fridge until firm, at least 2 hours (or overnight).

Preheat the oven to 175C degrees. Line the oven tray with baking paper. Remove the dough from the plastic wrap, and with a sharp knife, slice the dough into7mm-thick rounds. Place them on the baking sheet, leaving some space between them as they will grow in the oven.

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Bake the cookies at for about 15 minutes, or until the edge of the cookies starts to get slightly golden brown.

Remove from the oven and let cool on the baking sheet for 5 minutes; then carefully transfer to a cooling rack and let cool completely.

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You can also freeze the unbaked cylinder of dough, wrapped in film, for up to 2 months. Let it sit at room temperature for about 10 minutes before cutting and baking.


 

Galletas de té matcha y chocolate blanco

Volvimos de nuestras vacaciones en Japón con unos cuantos paquetes de té matcha. Muchas recetas de dulces japoneses usan este tipo de té, que es como nuestro cacao, pero más sano, ¡digo yo!

Matcha significa “té en polvo” en japonés. Es un tipo especial de té verde que crece a la sombra unas tres semanas antes de recolectarlo, y se le quitan los tallos y fibras antes de procesarlo. Entonces se seca y se tritura hasta conseguir un polvo muy fino, que en vez de hacerse en infusión directamente se disuelve en agua caliente. Tiene un sabor herbáceo muy marcado, y según mi propia “experiencia de campo” va muy bien con todo tipo de dulces y bizcochos.

No es fácil encontrar recetas occidentales que utilicen té matcha, así que recurrí a Pinterest y encontré un montón de ideas interesantes. Estas galletas de chocolate blanco y matcha me llamaron la atención inmediatamente, ¡mirad qué color!, así que decidí empezar por ellas. Es una receta japonesa-americana, así que tuve que adaptarla un poco. Tuvieron mucho éxito, ¡incluso con gente que nunca había probado el matcha!

  • 240 g harina
  • 15 g polvo de té matcha
  • 170 g mantequilla sin sal
  • 130 g azúcar glass
  • Una pizca de sal
  • 2 yemas de huevo grandes
  • 50-65 g chocolate blanco

Mezcla la harina y té matcha en un bol grande.

En otro, bate la mantequilla con el azúcar hasta que quede una mezcla ligera y blanquecina. Es importante que la mantequilla esté a temperatura ambiente. Añade una pizca de sal y las yemas, y sigue mezclando hasta combinarlo bien.

Añade poco a poco la harina y té a la mezcla de mantequilla, y mezcla hasta que quede una masa uniforme

Añade el chocolate blanco cortado en trocitos e intégralo en la masa.

Divide la masa en dos partes, y dales forma de cilindro, de unos 4cm de diámetro.

Envuelve los cilindros en film transparente, y deja enfriar en la nevera hasta que se endurezca, al menos dos horas (o toda la noche).

Precalienta el horno a 175 grados. Cubre la bandeja del horno con papel de horno. Saca el cilindro de masa del plástico, y con un cuchillo afilado corta la masa en galletas de unos 7mm de grosor. Distribuye las galletas en el papel de horno,  dejando espacio para que crezcan.

Hornea las galletas unos 15 minutos, o hasta que los bordes empiecen a tostarse ligeramente.

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