A KitKat Cake

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I am not really into beautiful or spectacular looking cakes. A cake is supposed to taste good, not to look like you could display it at the museum of architectural design. That is one of the reasons, the other is because my patience is very limited, so I can´t cope with hours of piping and decorating. However, one day I saw a Kit Kat cake somewhere online, and I couldn´t help but wondering if I could make one myself. After all, the one covered with Maltesers didn´t go against my rules of ‘no supernatural colours’ and ‘no edible clay on cakes’, so I decided to give it a go. It was also my first time using buttercream, and it went pretty well! The cake looked awesome and was very tasty. Done and dusted!

I didn´t use any particular recipe to do it. It´s basically a sponge cake with buttercream, Kit Kats and Maltesers, so you can do any flavours you like. I did it with my chocolate cake star recipe, a buttercream recipe from BBC Food, and as you can imagine lots of Kit Kats and 2 big bags of Maltesers.

Chocolate cake:

  • 250ml milk
  • 100g unsalted butter
  • 1 tbs lemon juice
  • 2 medium eggs
  • 220g sugar (the original recipe is 250g, but for this cake to be covered in buttercream I used 220g)
  • 225g flour
  • 1 tsp baking powder
  • 50g cocoa powder

Mix the milk with the lemon juice. On a different bowl mix the butter with half of the sugar until you get a pale cream. Add the eggs and half of the flour and milk. When all ingredients are well incorporated add the rest of the flour, milk, sugar, all the cocoa and baking powder.

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Once mixed thoroughly, divide the mixture into two 18cm round springform cake tins (greased and dusted with cocoa powder). Bake in the oven for about 30mins at 180º.

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Take the cakes out of the oven, and while they cool down, prepare the buttercream.

Chocolate buttercream:

  • 50g dark chocolate (minimum 70% cocoa solids)
  • 100g unsalted butter, softened
  • 200g icing sugar
  • 1 tsp vanilla extract

Melt the chocolate in a bowl in the microwave. Be careful not to burn it. Put it in the microwave for just 20-30 seconds at a time and stir before putting it in again.

Beat the butter in a bowl until soft, then gradually beat in the icing sugar. Add the vanilla extract and beat again.

Fold in the melted chocolate until completely incorporated.

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Use the icing to stack the two cakes on top of each other, and also to cover the whole cake (it will help keep the Kit Kats in place!

kitkat5Finally, the best moment:

Decoration:

  • Plenty of Kit Kats (We used about 40 fingers)
  • 2 big bags of Maltesers

Not much to explain here, just use the Kit Kats to surround the cake, and pour the Maltesers on top!

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TARTA DE KITKATS

No me va mucho eso de hacer tartas espectaculares y vistosas. Una tarta tiene que saber bien, no parecer una obra de arte del museo de diseño arquitectónico. Esa es una de las razones, la otra es que mi paciencia es limitada, y no soporto pasar el tiempo con la manga pastelera y moldeando decoración. Sin embargo, un día vi una tarta de Kit Kat en algún sitio de internet, y no pude evitar preguntarme si podría hacer algo parecido. Después de todo, la que está recubierta de Maltesers no va contra mis normas de “nada de colores sobrenaturales” y “nada de plastilina comestible en las tartas”, así que me decidí a probar. Es la primera vez que uso buttercream (crema de mantequilla), y salió bastante bien, la tarta tenía una pinta espectacular y ¡estaba buenísima!

No utilicé ninguna receta en particular. Es básicamente un bizcocho con buttercream, Kit Kats y Maltesers, así  que se puede hacer de cualquier sabor. Yo lo hice con mi receta estrella de bizcocho de chocolate, una receta de buttercream de BBC Food, y como se puede suponer, un montón de Kit Kats y dos bolsas grandes de Maltesers.

Bizcocho de chocolate:

  • 250ml leche
  • 100g mantequilla
  • 1 cucharada zumo de limón
  • 2 huevos
  • 220g azúcar (la receta original pide 250g, pero como iba cubierto de buttercream usé 220g)
  • 225g harina
  • 1 cucharadita de levadura
  • 50g cacao en polvo

Mezcla la leche y el zumo de limón. En un bol, mezcla la mantequilla con la mitad del azúcar hasta obtener una crema blanquecina. Añade los huevos y la mitad de la harina y la leche. Cuando esté bien mezclado, añade el resto de harina, leche, azúcar y todo el cacao y levadura.

Una vez mezclado, divide la mezcla en dos moldes desmontables de 18cm (engrasados y espolvoreados de cacao). Hornear unos 30min a 180º.

Saca los bizcochos del horno y mientras se enfrían, prepara el buttercream.

Buttercream de chocolate:

  • 50g chocolate negro (mínimo 70% cacao)
  • 100g mantequilla a temperatura ambiente
  • 200g azúcar glass
  • 1 cucharadita extracto de vainilla

Derrite el chocolate en el microondas. Ten cuidado de no quemarlo. Pon el microondas unos 20 – 30 segundos de cada vez y remueve bien antes de volverlo a poner.

Bate la mantequilla en un bol para ablandarla, y ve añadiendo el azúcar. Incorpora también el extracto de vainilla y bate de nuevo.

Mezcla el chocolate derretido con la crema de mantequilla hasta que quede una mezcla homogénea.

Monta la tarta poniendo los dos bizcochos uno encima de otro, repartiendo parte del buttercream entre los dos bizcochos. Usa el resto de buttercream para cubrir toda la tarta (ayudará a que se peguen los Kit Kats).

Por último, el mejor momento:

Decoración:

  • Un montón de Kit Kats (nosotros usamos unos 20 paquetes de dos  porciones)
  • 2 bolsas grandes de Maltesers

No mucho que contar aquí, pon los Kit Kat alrededor de la tarta presionando ligeramente, y los Maltesers por arriba una vez acabes con los Kit Kat.

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